dijous, 21 d’agost del 2008

Un curiós a Balenyà - Associacions són útils?

- Hola, feia dies que no ens veiem
- És que no se on et fiques
- Perdona, vaig haver de marxar i no et vaig poder avisar.
- Prenem alguna cosa?
- Va si, i la fem petar una estona.
- Aquesta hora be de gust anar al xiringuitu de la plaça.
- Aquestes nits d'estiu s'hi està molt bé.
- I fa que els dies de la festa major, la gent no es dispersi massa.
- Que et sembla el programa de la festa major?
- Be, crec que serà divertida, però una cosa?, què no fan el tir al plat?
- Si el van fer el diumenge passat.
- Ostres, doncs no me'n vaig assabentar, si que vaig mirar malament el cartell.
- No, es que al cartell no hi sortia.
- Com és això?
- No ho se.
- Be, que hi farem. Haurem d'esperar un altre any per anar-hi
- Escolta, parlant una mica de tot, com va l'associació de veïns?.
- Be, com a mínim hi ha bones expectatives. Saps que vaig veure l'altre dia en un programa d'el 9 TVque es diu Angle Obert? L'has vist alguna vegada?
- Si, sol ser interessant.
- Hi havia l'alcalde de Seva i en aquell moment parlaven de l'utilitat de les associacions de veïns. Va dir, més o menys, que en l'època franquista, les associacions havien sortit per reivindicar i donar els serveis que els ajuntaments no donaven, però que ara no tenien sentit, perquè els ajuntaments ja cobrien aquesta funció.
- Penso, que en part te raó, en el tema de perquè van sortir les associacions de veïns, però, tu creus que els ajuntaments, poden substituir-les?
- A mi hem sembla que no, els ajuntaments democràtics, tan sols garanteixen que els ciutadans puguin votar un cop cada quatre anys als seus representats, però i després?
- Home, hi ha ajuntaments, com ara el de
El Figaró ,que tenen molt ben estructurada i reglamentada la participació ciutadana i potser no els és necessària una associació de veïns.
- Doncs si que en tenen una,
L'Associació de Veïns del Figaró , i es dedica a organitzar actes fixes i altres, segons les necessitats de cada moment, també serveix per recollir inquietuds i propostes dels ciutadans.
- És clar, hi hagi qui hi hagi a l'ajuntament, sempre és necessari que els veïns s'organitzin per proposar i fer allò que els sembla que és necessari en cada moment.
- I també és clar, que hi ha coses que fetes des i per els veïns, tenen un resultat diferent que si es fan des d'un ajuntament o un govern de cara a la ciutadania.
- Fixa't doncs. Si
les associacions són necessàries en el cas d'ajuntaments on els veïns tenen moltes possibilitats de participar i influir en les decisions que es prenen al municipi.
En la majoria d'ajuntaments, on tota la participació ciutadana, comença i acaba en anar a votar. I on la transparència en les accions de l'equip de govern, sobre tot si esta en majoria absoluta, és pràcticament inexistent i te un caràcter més aviat propagandístic. Encara ho són més.
- Però per això no hi ha els altre partits polítics?
- És clar que si, els altres partits, també tenen la seva funció en el joc democràtic, però els partits estan fets per guanyar eleccions i mantenir-se al poder tant temps com sigui possible, a més, els partits en alguns assumptes, tenen compromisos amb les seves directives comarcals, provincials, autonòmiques i nacionals, fins i tot europees. Per tant entren en un joc d'interessos més global. En canvi les associacions de veïns, es centren més en la proximitat, el dia a dia dels veïns i funcionen de forma assembleària, per tant, els objectius i les prioritats les marquen tots aquells veïns que hi participen i convencen a la majoria de participants. I sobre tot, la seva funció no és la de guanyar eleccions.
- Amb això tens raó, a més, a les associacions hi pot haver gent amb diferent ideologies polítiques i poden treballar plegats per temes que els afecten conjuntament, organitzant actes lúdics i de convivència, etc. sense sotmetre's a disciplines de partit ni directives externes.
- Bé però a les hores, les associacions son un altre tipus d'oposició.
- De cap manera, Les associacions de veïns, recullen les propostes dels veïns i les trameten a l'ajuntament, oferint la seva col·laboració per treballar conjuntament, per solucionar els problemes que pugui tenir la comunitat i per organitzar actes per millorar la convivència entre els veïns. Això no és oposició.
- A les hores perquè els hi son tan incomodes.
- Depèn de l'ajuntament. Si qui hi ha a l'ajuntament pensa que el municipi és seu i que els assumptes a solucionar son, tant sols, els que ell pensa, és ell mateix qui col·loca a l'associació com a oposició.
- És una qüestió de concepte, o creus que el municipi és de la gent que hi viu i per tant fas tot el possible perquè aquesta gent proposi i participi en les decisions a prendre. O creus que els ciutadans son els teus clients. I penses en plans de marketing per tal de guanyar eleccions.
- Un exemple d'això és el cas del Centre Cultural. En aquest cas el centre cultural, sortia al programa del partit polític que va guanyar les eleccions. Segur que hi va haver gent que aquest fet els va fer decantar per votar a aquest partit. Però en els programes electorals, només hi figuren anuncis sense cap detall massa important. Ara s'ha presentat el projecte i resulta que el centre cultural, és un edifici de forma estranya en un lloc molt complicat. En principi molta gent quant ha vist el projecte, li ha semblat que no era gens adequat a les necessitats del poble, però tot s'ha quedat en comentaris. L'associació de veïns va convocar una assemblea i es van parlar de com volíem que fos el centre cultural, de les coses que allà es van parlar s'ha entregat a l'ajuntament una instància amb les al·legacions pertinents, ara l'ajuntament l'haurà de contestar.
- Aquest és un cas en que l'ajuntament s'ho pot prendre com a una col·laboració o com un enfrontament.
- La millor situació per tothom, seria que s'ho prengués com una col·laboració i es treballés conjuntament amb les entitats per fer el centre cultural més útil per el poble. D'aquesta manera, el partit de govern compliria la seva promesa electoral i ho faria d'una manera útil per tothom.
- En el cas contrari, podria ser que es gastessin els mateixos diners o més, per fer un edifici molt especialitzat i amb capacitat insuficient, que tant sols es pogués utilitzar per molt poques activitats i molt concretes. Per tant, molt difícil d'amortitzar socialment.
- Ja veurem com acaba.
- Ostres tu quina xarrera, es nota que feia dies que no xarràvem.
- Jo crec que també ho fa l'ambient del xiringuitu i la cervesa.
- Potser que me'n vagi a dormir que encara no estic de vacances i al matí costa molt de llevar-se.
-Peró, és que s'està tant be aquí al carrer.
- Ens veiem aquests dies de festa major.
- I tant, bona nit.