Un Curiós a Balenyà
Buscant informació
(Segueix)
Mmmm, que bé he dormit.
Em llevo, faig una dutxa, una mala costum en temps de sequera però si no la faig no soc persona, surto de l'habitació per anar a prendre un cafè i posar-me en marxa, entro al bar restaurant de l'hotel i demano un cafè. Mentre el prenc veig que tenen el 9nou i hi faig una ullada, descobreixo amb sorpresa que hi ha una entrevista a l’alcalde de Seva i que és força extensa, quant surti he de comprar el diari per poder-la llegir tranquil·lament. Prenc el cafè i vaig a fer un volt pel poble. Sortint de l'Hotel hi trobo una piscina i una mena de parc d'atraccions per la canalla, a l'altre costat de la carretera hi ha un punt d'informació municipal, que no és obert, sembla que sigui un d'aquells punts que es posen a l'entrada dels pobles. Segueixo caminant i veig a l'esquerra un gran edifici modern, no se ben bé que és, m'hi apropo i veig que és just al costat d'unes pistes de tennis i molt a prop del camp de futbol, penso que potser és el pavelló municipal d'esports.
Torno endarrere per una avinguda franquejada per torres o xalets, que sembla tenir la funció de ronda, giro a la dreta i entro al casc antic, em fa l'efecte que no faci massa temps que l'hagin arreglat. Em fixo que els noms dels carrers, són tots en català i amb uns suports a joc amb l'entorn. Faig un volt, passo per davant de l'ajuntament i vaig a parar a una plaça molt ben arreglada, amb uns sortidors i tot. Em paro a parlar amb uns senyor grans que estan prenent el sol asseguts a un banc.
- Fa un bon dia avui.
- Si, molt millor que ahir.
- És molt maco aquest poble, i aquesta plaça, fa molt de goig.
- L'alcalde ens ha fet una bona plaça i, quant és fosc, la font s'il·lumina amb llums de colors.
- Ningú ho hagués dit quant érem joves que això ho arribaríem a veure aquí.
- Perdonin però soc foraster i curiós, aquell edifici modern que hi ha a l'entrada del poble què és?
- Allò és el Teatre, bé en diuen la sala polivalent i l'alcalde hi organitza espectacles, molt bé de preu o gratuïts.
-Deu estar bé això. Bé els deixo.
Veig que hi ha un quiosc. Compro el diari, al vespre ja el llegiré. Tinc gana i decideixo tornar a Balenyà a fer un entrepà a l'estació.
Mentre torno cap al cotxe, penso que no hi pot haver pas massa diferència amb el nombre d'habitants d'un nucli urbà a l'altre.
Agafo el cotxe i surto de Seva en direcció a Balenyà, en uns minuts estic aparcant al costat de l'estació, el terra és encara ple de fang de la pluja d'ahir.
Entro a la cantina, hi ha un parell de persones parlant amb en Juan, Ens saludem
-Bon dia.
-Bon dia.
-Em poses un entrepà de llom amb formatge i una cervesa.
M'assec a una taula i faig un cop d'ull al diari, vaig de dret a l'entrevista amb l'alcalde de Seva. Fent una llegida ràpida, sembla que la seva motivació personal és Seva i que Seva és el seu principal motiu per estar a la política, tot i que diu una frase que no acabo d'entendre, “...a Seva fem poble, no fem política.” Hauré de buscar les diferents definicions de política que hi pugui haver, per entendre aquesta frase, potser aquesta nit tindré temps.
Mentre estic llegint, entra al bar el senyor amb qui vaig estar parlant ahir acompanyat d'un seu amic.
- Hola, has trobat lloc per dormir.
- Si, a l'hotel de Seva, hi he dormit molt bé.
- Va bé que et trobi, ahir, després que marxessis, vàrem estar parlant amb uns amics del tema i ens sorgien dubtes de la utilitat d'una associació, i ens sembla gairebé impossible el tema de l'Entitat
Municipal.
M'he adonat que a l'estació hi ha un punt de connexió a internet.
- Si vols podem connectar-nos, conec alguna pàgina que hi ha informació i normativa sobre aquests temes.- En Juan em porta l'entrepà.
- Gràcies.
Ens podem posar a l'ordinador?
- I tant!
- Per començar podem anar a la pagina de la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, http://www.confavc.org/
- Mira, aquí posa legislació.
Mirem la llei d'associacions. És de l'any 1997 i diu:
“...L'element associatiu es configura, així, clau en la construcció d'una societat més participativa i com a factor essencial per al progrés social i l'avenç de Catalunya com a país”.
Més endavant podem llegir:
“Avançar avui cap a una societat catalana democràticament forta i ben articulada significa aconseguir una realitat associativa de les mateixes característiques.”
-Carai!!, sembla que des de les institucions es veu amb bons ulls la creació d'associacions.
-Si, però no sé si les de veïns estan prou ben vistes, ja que moltes vegades hi ha diferències importats i si no es superen porten a mobilitzacions i això a les institucions no els agrada.
-A veure que trobem, busca amb la paraula “veïns”.
-Mira, aquí que hi diu:
“Les associacions de veïns i veïnes, constituïdes per a la defensa de llurs interessos generals o sectorials, a les quals es refereix, amb la consideració d'entitats de participació ciutadana, la Llei 8/1987, del 15 d'abril, municipal i de règim local de Catalunya, es regeixen, en els aspectes generals, per les normes contingudes en la present llei, sens perjudici dels drets que tenen reconeguts en relació amb el municipi en la dita Llei ni d'altres especificatius que estableixin altres lleis.”
-Ostres!!, doncs si que en parla, i sembla que estan molt ben considerades, fins i tot diu que en parla la llei aquesta de règim local.
-Si, això sembla, crec que he vist que també la podem trobar a la web.
-A veure, si. Mira aquí “Llei 8-1987 municipal i de règim local”
-Ha de ser això.
-Si que ho és, te cent vint-i-dues pàgines.
-Busquem “Participació ciutadana”.
-Mira que diu l'article 58
“1. Per a tal de facilitar la participació ciutadana en la gestió dels assumptes municipals, el ple pot acordar la creació d’òrgans territorials de gestió desconcentrada.
2. Per a constituir aquest òrgans, s'han d'aplicar les regles següents:
- Han d’integrar regidors, representants del veïns i de les associacions ciutadanes.
- En relació amb el nombre de membres que integrin l’òrgan, el nombre de regidors no pot ésser superior a un terç del total.
- Per a distribuir els llocs que corresponen a les associacions ciutadanes, s'aplica el criteri de proporcionalitat en relació amb llur implantació efectiva, d'acord amb les dades que resulten del registre establert per l’article 143.4.”- Para un moment, això no ho acabo d'entendre.
- Si mira, vol dir que les associacions tindran més representació com més socis representin, ja que en el registre s'ha de certificar el nombre de membres d'una associació.
- Ja ho entenc, per tant com més socis tingui l'associació de veïns, la llei li garanteix més participació. - “Presideix l’òrgan el regidor en qui l'alcalde delegui, d'acord amb el que estableix la lletra f).
- Per a designar els regidors es garanteix el principi de proporcionalitat amb els vots obtinguts en el territori corresponent en les darreres eleccions municipals.
- Per a designar representants dels veïns s'aplica un procediment anàleg a l’establert per l'article 78. 3 i 5, i el càrrec de regidor-president ha de correspondre a un membre de la llista més votada en l’àmbit territorial de què es tracta.”
- Molt interessant. Per què no llegim l'article 143.4, per saber segur què diu?
- Mira, si és un article dedicat a les associacions de veïns. Llegim-lo:
“1. Les associacions constituïdes per a la defensa dels interessos generals o sectorials dels veïns tenen la consideració d'entitats de participació ciutadana.
2. En relació amb el municipi, per acord del ple, les associacions tenen dret a:
- Rebre informació directa dels assumptes que són de llur interès.
- Elevar propostes d’actuació en l’àmbit de les matèries de competència municipal.
- Formar part del òrgans de participació.
- Intervenir en les sessions del ple i de les comissions d'estudi, d'informe o de consulta en els supòsits específics que es determinen.
3.Els municipis, d'acord amb llurs possibilitats econòmiques, han de determinar els mitjans públics que poden ésser utilitzats per les associacions en l'exercici de llurs funcions, i també els ajuts econòmics de què poden gaudir a càrrec dels pressupostos corresponents. L'assignació de mitjans i la distribució dels ajuts s'han d'efectuar, amb criteris objectius, d'acord amb la importància i la representativitat de les entitats.”
- Mira, a l'hora de repartir els diners per fer activitats, també és molt important ser molts socis.
- Si, és bàsic. Seguim.
“4. Sens perjudici del Registre General d'Associacions de la Generalitat, els municipis han d'establir un registre propi a l'efecte del que disposa aquest article.
5. A petició de l'ens local interessat i de les mateixes entitats, la Generalitat, d'acord amb el que disposa el Decret 3526 1981, del 29 de desembre, ha de sol·licitar a l'Estat declaració d'utilitat pública de les entitats a què es refereix aquest article.”
5. A petició de l'ens local interessat i de les mateixes entitats, la Generalitat, d'acord amb el que disposa el Decret 3526 1981, del 29 de desembre, ha de sol·licitar a l'Estat declaració d'utilitat pública de les entitats a què es refereix aquest article.”
- Sembla que les associacions de veïns són entitats que la llei les té com a molt importats per la gestió dels municipis.
- Si, però fixa't que la majoria dels articles en que parla dels espais de participació, diuen “...per acord del ple...” Per tant, tot acaba depenent del grup majoritari a l'ajuntament.
- Ja, però si no hi ets i no tens una amplia representació, segur que no prenen l'acord.
- Tens raó, a més, si hi ha tantes lleis que regulen la participació, deu ser que és bo pel municipi que hi siguin.
- Jo penso que la participació regulada dels veïns a la gestió del municipi, fa que la democràcia no perdi el seu sentit.
- Potser tens raó.
- M'ha agradat comprovar tot el que es pot conèixer amb això de l'internet. Jo em pensava que tan sols servia per passar l'estona jugant i mirant pel·lícules. Quant jo era jove, trobar tota aquesta informació ens hagués costat un munt de temps i diners.
- Si, i així ho hem trobat amb un parell d'horetes.
- Llàstima que no tothom hi tingui accés.
- Mira, si vol, demà quedem aquí per esmorzar i busquem informació sobre l'accés a les
tecnologies de la informació.
- Demà a les deu va bé.
- Molt bé. Fins demà.
(Continuarà)
Jaume Mauri